futurefurniture.gif
samenwerken door openheid
ontwikkelen naar harmonie

bewustzijn rentmeesterschap openheid

onze economie moet groeien omdat wij niet kunnen delen. individualisme betekent vooral dat we de verbinding tussen eigendom en verantwoordelijkheid hebben doorgesneden.

de oplossing is daarom allereerst bewust zijn. ubuntu: ik ben omdat wij zijn. eenmaal bewust kun je kiezen voor rentmeesterschap: als eigenaar neem je de verantwoordelijkheid op je om je eigendom te laten renderen voor de gemeenschap. dit rentmeesterschap kan bloeien in een omgeving van openheid. die openheid heeft 2 kanten: enerzijds geeft openheid de mogelijkheid te controleren of iemand werkelijk rentmeester is (mind you: je kunt licht in de duisternis laten schijnen en dan verdwijnt de duisternis, maar je kan geen duisternis in het licht laten schijnen om het licht te verdrijven). anderzijds geeft openheid ook inspiratie (vergelijk de open source community - ook heel interessant dat deze community een community genoemd wordt).

vanuit dit perspectief ben ik geinteresseerd in een open source economy. dat is een economie waarin alles openbaar is, van uitvindingen tot boekhouding. er is bijvoorbeeld al open source bier (een deense brouwerij heeft haar recept gepubliceerd).